Khamis, 27 April 2017

Media Barat Sahkan Isu 1MDB Telah Selesai.


Isu 1MDB telah menjadi isu global sejak dimainkan oleh media barat.

Salah satu media yang sering melaporkan perkembangan isu 1MDB adalah Bloomberg.

Mari saksikan video terkini dari Bloomberg berkaitan 1MDB.

The battle over the repayment of 1MDB bonds may be coming to an end.
Malaysia has reached an agreement to pay Abu Dhabi $2.5 billion as partial debt settlement for embattled government fund 1Malaysia Development Bhd., according to a person familiar with the matter.
Under a deal that’s expected to be announced Monday on the London Stock Exchange, Malaysia will pay Abu Dhabi $1.2 billion before the end of this year, said the person, who asked not to be identified as the information isn’t yet public. Malaysia will also assume the coupon obligations for two dollar bonds issued by 1MDB and co-guaranteed by Middle Eastern sovereign wealth fund International Petroleum Investment Co., the person said.

1MDB and the Malaysian finance ministry will pay the $2.5 billion through proceeds raised from the sale of units Brazen Sky Ltd. and 1MDB Global Investment Ltd., the person said. The two countries also agreed not to pursue legal action before December 2020 as they negotiate the dispute over $3.5 billion linked to the two bonds, the person said.

Hasil daripada persetujuan antara 1MDB dan IPIC, Bursa Malaysia telah menunjukkan peningkatan kerana pelabur kembali menaruh kepercayaan terhadap ekonomi negara.


Pelabur pun dah yakin, kita yang tak berapa pandai ekonomi ni pulak yang lebih-lebih.

Adatlah dalam dunia pelaburan, ada untung dan ada rugi. Zaman Perdana Menteri sebelum ni pun rugi main Forex sampai RM30 billion. 1MDB punya takdelah sampai banyak macam tu. Tu pun yang buat Negara rugi RM30 billion pulak yang lebih-lebih. Mungkin penyakit Melayu Mudah Lupa yang sebelum dia dok sebut dah patah balik kat tuan yag bercakap.

Kalau ada yang cakap, apasal bukak cerita lama. Orang tengah cakap pasal zaman sekarang. Ni kami nak share berapa banyak pulak Temasek Holding milik Kerajaan Singapura rugi tahun lepas.

Temasek reports S$24b drop in net portfolio value as of end-March

SINGAPORE: Temasek Holdings reported a net portfolio value of S$242 billion (US$180 billion) as of end-March 2016, a drop of S$24 billion from S$266 billion a year ago.

The Singapore-based investment company posted one-year Total Shareholder Return of -9.02 per cent for the year - the first decline since 2009, and compared to 19 per cent in 2015.Temasek said the decrease reflects share price declines of its listed investments, which was offset by the performance of unlisted assets.

Longer-term 20-year annualised Total Shareholder Return came in at 6 per cent. Ten-year total shareholder returns were also 6 per cent.One market watcher said Temasek's portfolio held up relatively well against market volatility.
http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/temasek-reports-s-24b-drop-in-net-portfolio-value-as-of-end-marc-7921930

Pembangkang kat Singapore takdela pulak meroyan macam kat sini lepas rugi $24 billion tahun lepas. Tony Pua yang dok puji Singapore pun tak berbunyi pasal kerugian Temasek, dok sebok attack 1MDB walaupun isu dah selesai. Harap-harap isu yang dah ada penyelesaian tu, kita buang yang keruh ambil yang jernih.

.Tammat.

3 comments:

Tanpa Nama berkata... 27 April 2017 9:52 PG

Selesai???!!!

Blogger Bongok Pemakan dedak Haram!!!

Kahkahkahkahkakah.....

Tanpa Nama berkata... 27 April 2017 1:49 PTG

"End up Billion of Dollars in debt" by 1MDB!!

Ada dengar tak Blogger bongok???!!!

Hahahahahaha.......

Tanpa Nama berkata... 27 April 2017 10:28 PTG

Alhamdulillah

Catat Ulasan